Vinnarna i Droginformation.nu’s Ecstacy-tävling!


tavling-droginformation-nu

Stort tack till alla deltagarna i Droginformation.nu’s Ecstacy-tävling!

Många svar har kommit in med fina svar och motiveringar kring varför man tror att ungdomar använder droger.

Se upplägget på tävlingen här.

Se den filmade intervjun här – Emma, 19: “Jag har många gånger psykosat på Ecstasy”

Här kan du få en kostnadsfri e-bok om Ecstacy!

Se priserna här i vår webbshop!

Klicka gärna vidare och se alla pristagarna.

// Stort grattis till de dragna vinnare! //

Frågan som man skulle svara på var:
Varför tror du att barn och ungdomar använder droger som t.ex Ecstasy?

Ni får besked per email och ett paket skickat hem till er. Alla vinnarna får även ett speciellt droginformationspaket.

// 1:a pris – Luvtröja med tryck I SAY NO DRUGS och en resevåg

Tobias Moëll

“Okunskap om vad följderna blir. Suget av att prova de förbjudna. Grupptryck. Att man känner att det är något som saknas, man söker “den speciella”känsla. Försök att fly verkligheten som inte alltid e så rolig o lätt.”

// 2:a pris – Luvtröja med tryck I SAY NO DRUGS och en resevåg

Joakim Nyberg

“Det finns flera faktorer, den största faktorn är att väldigt många unga har eller redan i grundskolan tappat tron på en framtid efter grundskola och gymnasium, många får inte och har ingen eller liten tjans att få ett jobb direkt efter skolan och hamnar då i en ond cirkel, där inte alla är så pass starka att klara av att kämpa sig framåt, tyvärr. Jag vill säga att regering och kommunerna bär denna skuld till mycket stor del, alla ungdomar måste få en plats i samhället direkt efter studierna = ett vanligt jobb eller lärlingsjobb som ska leda till fast jobb, visst är det en kostnad, men en kostnad som går att räkna hem på sikt, annars kommer vi inte kunna motivera alla till att det finns ett roligare liv på andra sidan drogerna. Ps jag mår illa av allt våra ungdomar får stå ut med, grupptryck, ekonomi, och boende, alla ungdomar i Sverige ska ha rättigheten till en bostad i alla fall det året dom fyller 20 år, eller från året dom börjar att arbeta typ 18 år, när regeringen och kommunerna gör något åt detta så kommer vi se en förändring på sikt, aldrig annars.”

// 3:e pris – Boken om Knark och sånt av Åsa Graaf & Mia Andersson

Jenny Corneliusson

“dom väljer fel typ av vänner dom kan gå i deras föräldras fotspår som jag har gjort sen är ungdomar så mycket nyfiknare på nya saker, och tar gärna dubbelt så mycket som man ska och då blir det en överdos jag har själv haft problem med alkohål men nu har jag varit drogfi i 18 år jag har kämpat så mycket för att jag bestämmde mig för jag jag vill inte bli kallad för alkolist så jag blev nykterist i stället”

// 4:e pris – Boken om Knark och sånt av Åsa Graaf & Mia Andersson

Eva Lidén

“Ärligt tror jag att det är en flykt från verkligheten. Att få vara kärleksfull och våga söka/ge beröring. Vi umgås för lite i dagens samhälle. TV, datan, mobilen har större vikt än att sitta tillsammans, prata med varandra och lyssna. Hur många vuxna sitter och äter middag tillsammans med sina barn/tonåringar i en timme varje kväll och umgås och pratar? Berättar en bra sak som hänt under dagen och en “dålig” sak. Alla i familjen skall lyssna o berätta. Jag tror att om vi finns för varandra så minskar problemet.”

// 5:e pris – Boken om Knark och sånt av Åsa Graaf & Mia Andersson

Lee Johansson

“Droger över huvudtaget intas för att nå en kick & för att finna en falsk känsla av “normalitet” & att får ett “lycko” rus eller lugn.. Det är galet mycket droger som florerar & det är vansinnigt lätt att få tag på. Många av min sons vänner (15-18år) använder droger till & från! Några av dom sitter på behandlingshem! Tack & lov så är min son inte en av dom som drabbats av skiten! Han är en av dom få som vågar säga NEJ!!”

// 6:e pris – Boken om Knark och sånt av Åsa Graaf & Mia Andersson

Åsa Westin

“För egendel när jag missbrukade droger så var det flykt. Flykt från mitt dåliga mående, dåliga självkänsla. Även ett försök till att få vara del av något. Kompisar som missbrukade som jag kände mig ” hemma ” med. Sedan när jag använt ett tag s å tog beroendet mig, jag var fast och behövde drogerna f är att fungera. Tror att det är så för vädret många ungdomar som inte mår bra. Självmedicinering.”

// 7:e pris – Boken om Knark och sånt av Åsa Graaf & Mia Andersson

Maria Johansson

“Dels tror jag det handlar om den nyfikenheten som ungdomar har mer eller mindre, men att en del ungdomar pga olika orsaker inte låter det stanna vid en nyfikenhet utan stillar det genom att prova. Sen tror jag att media spelar en stor stor roll. När vi läser i tidningarna om ectasy så läser vi alltid även ordet partydrog, när någon talar om det så hör vi alltid även ordet partydrog uttalas. Och när e det vi börjar gå ut på disco, festa mm. Jo i ungdomen. Och när man vill ha som roligast så är det lätt att ta till något som benämns som partydrogen ut av alla drogen.”

// 8:e pris – I SAY NO DRUGS t-shirt

Patricia Jardler

“Jag vet av egna erfarenheter att jag använde ecstasy för att få ett rus blandat med amfetamin så man skulle bli mer hålligång på dansgolvet och när man drack med alkohol så vart det som ett till rus. Oerhört farlig drog och ungdomarna använder det vad jag tror att det är en häftig drog som inte är så farlig att ta. Många som tar den utomlands på resor när dom går ut på klubbarna.”

// 9:e pris – I SAY NO DRUGS t-shirt

Fredrik Olander

“Jag tror det startar tidigt i ett sökande efter en trygghet som man inte hittar ordentligt hemma eller där man växer upp. Sen springar man på andra “sökare” och tillsammans börjar man experimentera och testa gränser, självklart går inte alla in på “drogsvängen” men en del.”

// 10:e pris – I SAY NO DRUGS t-shirt

Simon Fagerström

“Många ungdomar idag tror jag känner utanförskap. De vill passa in och fly i från sig själva. De värdesätter inte sitt inre jag som är de verkliga dem. Samhället sätter höga krav på dagens ungdomar. Man ska se ut och vara på ett visst sätt och uppnås detta inte så hamnar de utanför. De kanske kommer från en familj där skammen och skulden härskar.”

// 11:e pris – I SAY NO DRUGS t-shirt

Ida Karlsson

“Är själv en nykter “narkoman”. jag tror att orsaken är mycket individuell. Kan va nyfikenhet .. dåligt mående .. “fel”kompisar . . Jag själv tror att de flesta som fastnat i drogerna är människor med beroende sjukdomen . Och substansen är inte det viktiga . Det kan ta sig i uttryck med arbetsnarkomani .. heroin missbruk eller spel sex shopping mm.”

// 12:e pris – I SAY NO DRUGS t-shirt

Camilla Gustafsson

“Grupptryck, nyfikenhet, spänning, osäkerhet, ensamhet, att fly verkligheten, försvinna bort från problem, känna sig ‘störst, bäst och vackrast’, tron på att man är odödlig, inget är farligt, bevisa att man kan göra vad man vill, kompisar, status, att få tillhöra en gemenskap…. sen när det leder till ett beroende, kommer ‘baksidan’, skräcken, hitta nya droger för att få ‘kickar’, tar till vad man kommer över för att stilla abstinens….ger en hemskt cirkel som är väldigt svår att komma ur…. Droger är fruktansvärt, tror att många börjar att testa något, som till en början kan ge en känsla som är bra, att man lätt fastnar i det, att man inte förstår hur allvarligt det är. Att man försöker med olika droger för att få nya positiva känslor. Tyvärr är detta livsfarligt! Jag tycker Emmas ord i filmen om Ecstacy beskriver så bra hur och varför man fortsätter, hoppas verkligen att ungdomar tar till sig orden och aldrig provar! Starka ord som är äkta och som visar hur farligt det är, att ungdomar som vet hur allvarligt det är berättar, kan göra att man inte provar, hoppas detta! Jag önskar att ALLA försöker sprida er info om droger, att vi måste hjälpas åt att göra att man inte provar droger! Tyvärr är det inte möjligt att som förälder finnas vid sina ungdomar dygnet runt, att inte kunna skydda sina barn från detta hemska, men att aldrig ge upp, finnas ute och visa att man bryr sig. Många ungdomar saknar någon som bryr sig, osäkerhet, skuldkänslor, lättpåverkade, grupptryck ….det finns många som försöker bevisa något, vill vara något de inte är, som tyvärr kan leda till att man även provar något så hemskt som Ectasty! Vi får inte sluta tro på att vi kan hjälpas åt att stoppa detta hemska, men framförallt inte sluta hoppas och tro på de ungdomar som fastnat i droger, att det finns en väg ur ‘skiten’!!! Att inte ge upp, se möjligheter i svårigheter!!! / Camilla”

// 13:e pris – Praktiskt resevåg Droginformation.nu

Anna Olsson

“För att det är nytt, farligt o spännande. Dessa saker tillsammans upplevs av vissa som positiva, när man vill skapa sig en “egen” identitet. Sen fortsätter de för att det ger positiva effekter-tills det inte gör det längre…”

// 14:e pris – Praktiskt resevåg Droginformation.nu

Ellinor Englund

“Anledningarna är nog flera. Men till största delen tror jag att det handlar om grupptryck. Passa in och vara cool i sin identitetssökning. Sen upptäcker man att det var skitcoolt, en verklighetsflykt, känner ingen smärta, ingen oro och man VÅGAR vara sig själv och göra saker man annars aldrig vågat. Tex ta kontakt med andra, självförtroendet är för första gången på topp. Man får känna sig otroligt glad. Rädslan för drogen är som bortblåst.. Kärlek till drogen uppstår. Tills det börjar gå utför.. Och man mår sämre än man gjorde innan man började.. Eftersom ens seretoninutsöndring nu är helt pajj..”

// 15:e pris – Praktiskt resevåg Droginformation.nu

Anne Rimpler Lundell

“Grupptryck, psykiskt dåligt mående så de använder det som självmedicinering och verklighetsflykt. Sen finns det ju även en nyfikenhet. Om första gångerna ger positiva upplevelser så fortsätter man och utvecklar slutligen ett beroende.”

Stort grattis och välkommen åter till fler tävlingar framöver!

.
Droginformation.nu arbetar med förebyggande och motiverande droginformation, som får barn och ungdomar att självständigt välja bort drogerna.

I över tjugo år har vi hållit drogföreläsningar till mer än 700 000 personer på skolor över hela Sverige.

Vi når fram till ungdomarna och får resultat!

Stöd oss! Då kan vi hjälpa fler barn och ungdomar!

Precis som Barncancerfonden, Röda korset, Greenpeace och Amnesty så har vi ett 90-konto (plusgiro) och övervakas av Svensk Insamlingskontroll.