Hur kan man välja alkohol och “kärlek” före ett barn?


En liten flicka sitter ute ensam, Droginformation.nu
Barnet på bilden har inget med texten att göra.

Kan en persons val att välja droger framför familjen påverka flera generationer och t.o.m deras val av partner? Enligt min erfarenhet om man ser hur det har sett ut i släkten så är det precis så det sett ut.. hann aldrig träffat min morfar som dog av följderna av att fastna för den vanligaste drogen som idag ännu är laglig,.. alkoholen.

Av det jag fått berättat så var han långt ifrån en trevlig och kärleksfull person under den tiden han var fast i drogen.. innerst inne säkert en väldigt trasig person och just detta har även visat sig bli grunden till min mammas val av partner.. trots allt hon hade fått utstå med sin fars beroende och beteende så har hon gång på gång dragits till män samma beroende, det första trasiga missbruksförhållandet varade i 17 år och det andra i 12 år, på något sätt kände hon sig trygg i otryggheten, för det var ju just denna otrygghet som hon levt med sedan hon föddes, den känsla hon kände till bäst.

Jag kan säga att vara barn till någon som dels varit tvungen att stänga av sina känslor för att kunna vara stark och som dessutom väljer att ta in dessa missbrukspersoner i sina liv är bland det tyngsta man kan gå igenom som ett barn.

Anledningen till att jag delar med mig är för att understryka att de val man gör inte bara påverkar en själv utan många, många runtomkring och när det kommer till vem man väljer att gå in i relation med och “bli kär i” eller “förbli kär i” ska man inte bara följa känslorna och det som känns rätt för en själv, framförallt inte om det finns barn med i bilden.

Mamma har sagt att hennes tanke var att hon ville kunna hjälpa dessa trasiga män att bli hela igen, men man måste verkligen själv som missbruksperson vilja hjälpa sig själv också och verkligen jobba för det, gör man inte det kan de runtomkring minst sagt gå över eld och vatten utan framgång.

Jag har som “barnet” inte tagit på mig skulden för det som varit, men jag får leva med minnena och “såren”, precis som nog min mamma fått göra.

Innerst inne ville hon mig nog bara väl men att det ändå kunde gå så fel.

Anonym


Hur skall vi hjälpa de unga?

Stärka dem så att de kan stå emot nyfikenheten och grupptrycket.

Droginformation.nu arbetar med förebyggande och motiverande droginformation, som får barn och ungdomar att välja bort drogerna.

I nästan tjugofem år har vi gett drogföreläsningar till mer än 740 000 personer på skolor över hela Sverige i 200 kommuner – våra förebyggande drogföreläsningar.

Vi når fram till ungdomarna och får resultat!

Droginformation.nu - ge ditt stöd för mer förebyggande droginformation till barnen
Precis som Barncancerfonden, Röda korset, Greenpeace och Amnesty har vi 90-konto (plusgiro) och övervakas av Svensk Insamlingskontroll.