Min son dog efter ett drogmissbruk


Tatuerad rygg, hennes son dog efter drogmissbruk

Mitt namn är Gunilla och jag är 41 år gammal. Jag är ett så kallat “maskrosbarn”. Trots min jobbiga uppväxt med en mamma som var alkoholist så har jag mot alla odds klarat mig ganska bra, även om ryggsäcken med min barndom många gånger varit tung att bära.

Blev mamma till en fin liten pojke

När jag var 21 år blev jag mamma till en fin liten pojke. Under graviditeten har jag tagit beslutet att bryta kontakten med min mamma. Hon ska aldrig få träffa mitt barn. Jag ska se till att skydda honom från henne så att hon inte får tillfälle att förstöra hans självförtroende och säga att han är ful och värdelös.

Så har hon gjort med mig, men jag bestämmer att det ska hon inte få göra med min fina pojke. Mamma dör fyra år senare till följd av sitt dåliga leverne och då har jag inte pratat med henne på nästan fem år. Jag ångrar inte det valet.

Jag går igenom eld och vatten för min pojke. Han är det allra finaste jag har. Jag blir en “curlingmamma” som står vid spisen och steker pannkakor på beställning. Han ska få det allra bästa för att jag älskar honom så högt.

Min sons liv tog slut

Nu är det snart är det ett år sedan den där dagen då min sons liv tog slut och mitt liv vändes upp och ned. Dagen när jag står på min arbetsplats och får ett samtal på min mobiltelefon från en sjuksköterska som säger att min son påträffats medvetslös i sin bil och att ambulanshelikopter är på plats.

Dagen när en läkare på akutmottagningen säger till mig: “Vi gjorde allt som stod i vår makt … han fick fem adrenalinsprutor… vi klarade inte att rädda honom … Jag beklagar sorgen.”

“Vad menar du? Är han död?!! Skojar du med mig??”

Men svaret är uppenbart. Läkaren skulle naturligtvis aldrig sitta och dra ett dåligt skämt för en mamma om att hennes son är död. Det är sant att min älskade pojke, mitt enda barn har dött.

Dessutom ligger han i rummet intill oss och måste identifieras. Jag klarar det inte. Jag kan inte förmå mig själv att gå in och se min pojke ligga där död.

Min man gör det i mitt ställe. Jag hör hur han hulkar till av gråt där inne och då släcks den sist gnuttan hopp om att det blivit en förväxling och att det är någon annans barn som ligger död. Vilken hemsk och egoistisk tanke.

Min son hade missbrukat droger

De närmaste veckorna uppdagar sig en otrevlig sanning om vad som pågått under två års tid bakom min rygg. Min son har umgåtts med en jämnårig kille som han aldrig berättat om hemma. Tillsammans har de börjat röka hasch och sedan har det eskalerat till att de börjat ta narkotikaklassade läkemedel.

Jag har inte märkt någonting. Det är en enorm chock. Jag som stolt suttit och berättat för släkt och vänner hur min son sitter framför datorn på helgerna istället för att vara ute och dricka alkohol och festa med kompisarna. Jag var invaggad i en falsk trygghet.

Skammen är ett faktum. Min son hade ett drogmissbruk. Vad ska folk säga om mig som mamma?

Jag vill inte att dom ska prata om min son och säga att han var en knarkare. Han var ju min fina, genomsnälla pojke som alla tyckte om.

Obduktionsrapport i brevlådan

Efter fyra månader kommer obduktionsrapporten i brevlådan. Jag har aldrig läst något hemskare och ska bespara er detaljerna. På sista sidan står det svart på vitt att han dött av en överdos av tre olika läkemedel. Han har rökt cannabis, men har ingen alkohol i blodet. Dödsfallet klassas som en olyckshändelse och inget medvetet handlade, alltså inget självmord.

Jag ställer mig fortfarande frågorna: “Hur kunde det bli så här? Har jag varit blind som inte sett vad som pågått mitt framför näsan på mig? Kunde jag ha förhindrat detta?”

Råd till föräldrar

Om du är förälder till en tonåring ska jag nu ge dig mina bästa råd. Det pratas mycket nu för tiden om hur viktigt det är att inte kränka sitt barns integritet och visa respekt för deras privatliv. Att söka igenom sitt barns rum, räknas nog av många som en kränkande handling.

Vilket av följande två alternativ väljer du?

1) En levande tonåring som är arg på dig i några veckor och känner sig kränkt för att du gått igenom hens rum.

2) En död tonåring som ligger på kyrkogården.

Ja, jag uppmanar föräldrar till att rota i sina barns rum. Det här är exempel på saker som du ska leta efter: Tobaksflagor, vanliga cigaretter som är isärplockade, paket med cigarettpapper (för egen cigarettrullning), små förslutningsbara plastpåsar, sugrör och tablettkartor.

Det är bättre att ta med sitt barn till missbruksenheten en gång för mycket än en gång för lite. Det kostar pengar att få prover tagna, men det är värt det, det kan rädda ditt barns liv. Ta inte bara de vanliga testerna på cannabis, heroin, kokain osv. Ta även tester för aceton (finns i spice), morfin och andra läkemedel.

Det här är mina bästa råd. Hoppas det hjälper någon.

Liberaliseringen av droger

Till sist vill jag ta upp liberaliseringen av droger i filmindustrin. I filmens värld är det i dag lika vanligt att röka hasch som det är att dricka alkohol.

Vi skrattar kanske åt tokiga saker som görs under drogpåverkan eller roliga hallucinationer i filmen. Det är dock lätt att sätta skrattet i halsen när man tänker på en nära anhörig som ligger på kyrkogården.

Det finns de som vill legalisera hasch i Sverige och påstår att det inte är farligare än alkohol. Till er som tror det vill jag bara säga; ni har tittat för mycket på film!

Haschrökning är dessutom ofta inkörsporten till att en person börjar ta tyngre droger. Vi måste arbeta mot en legalisering av hasch i Sverige.


Hur skall vi få de unga att stå emot grupptrycket?

Droginformation.nu arbetar med förebyggande och motiverande droginformation, som får barn och ungdomar att välja bort drogerna.

I nästan tjugofem år har vi gett drogföreläsningar till mer än 740 000 personer på skolor över hela Sverige i 200 kommuner – våra förebyggande drogföreläsningar.

Vi når fram till ungdomarna och får resultat!

Droginformation.nu - ge ditt stöd för mer förebyggande droginformation till barnen
Precis som Barncancerfonden, Röda korset, Greenpeace och Amnesty har vi 90-konto (plusgiro) och övervakas av Svensk Insamlingskontroll.