Droginformation.nu presenterar – “Våga vägra droger”


droginformation-nu-joakim

“Våga vägra droger” av Joakim

Hej alla där ute, Joakim heter jag och har levt som medberoende samt haft ett eget beroende inom detta eländiga träsk.

Jag tänkte gå in på detta område som nu är högaktuellt då drogerna flödar i Sverige och fortsätter ner i åldrarna med en skrämmande hastighet.

Kort presentation av mig

Tänkte inleda denna text med en kortfattad presentation av mig själv sant vem jag är idag. I mars fyllde jag 23 år och i januari fyller min älskade dotter 2 år. Köpte nyligen ett hus strax utanför Göteborg och lever nu med ordnade livsförhållanden samt haft fast jobb inom stålindustri sedan några år tillbaka. Jag har även en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som heter ADHD. Jag har inte alltid levt under en såna stabila förhållanden som det är nu.

Jag har alltså levt som medberoende under en stor del av mitt liv och av respekt till andra kommer jag inte gå in på det, utan jag kommer prata om mitt beroende som jag trodde jag hade kontroll över.

Mitt beroende

Historien börjar i tidiga tonåren, då jag alltid varit väldigt anti droger tidigare. Men nyfikenheten för att “röka på” kom, jag provade ett par gånger och sedan var det bra.Men med  sämre mående kom även sämre vanor in i min vardag. Till en början rökte jag bara då och då, mest på kvällarna för att kunna slappna av och till sist somna.

Vid 15-16 års åldern då jag började gymnasiet , efter ett par besvärliga år i grundskolan med det ena och det andra. För att göra en lång historia kort bestod skolgången mest utav massvis med bråk och det resulterade i att efter 8nde klass stod jag där, “utslängd” från min tidigare skola och inte förrän 2 veckor innan skolstart fick vi tag på en friskola som kunde tänka sig låta mig gå där.

Väl i samband med flytt till grannstaden inför gymnasiet så kom jag även i kontakt med den drog som jag valde att självmedicinera min ADHD med, för att klara av det höga tempot samt ge mig ett ärligt försök att klara av vardagen och lyckas bra med saker och ting jag gav mig in på.

Till en början fungerade det men efter ett par månader var jag tvungen att flytta hem för att hjälpa min familj, då en allvarlig sjukdom påverkade familjen negativt.

Blev sjukskriven ifrån skolan och det var med den rastlösheten samt bristen på aktivering allting eskalerade.

Presenten blev min räddning

Under de kommande åren, fram tills min 18 årsdag, hände det fruktansvärt mycket i mitt liv. Konsekvenser utav levnadsstil och droganvändning resulterade i att på min födelsedag fick jag en ovanlig present. Denna present fick jag av min mamma, denna present blev min räddning, denna present var en enkelbiljett till Göteborg.

Jag flyttade ner till min morbror. Till min morbror som alltid funnits där, som alltid lärt mig saker efter livets gång och som jag uppskattar till max efter all hjälp jag fått.

Började jobba

Det var en svår tid men till slut började jag jobba. Led av en fruktansvärd period med avtändning och begär, under ett par månader sov jag enbart varannat dygn. De vakna nätter bestod av kallsvettningar, ångest, tappad livslust och ett enormt begär. Men efter ett tag, trots att man knappt trodde det, började de släppa mer och mer. För att underlätta jobbade jag så många timmar det var möjligt under varje dygn för att hålla fokus på annat.

Efter cirka 8 månader bytte jag jobb till det jag jobbar med än idag, är till och med påväg in på sjätte året där.

Läs mer om min skolgång

Du kan läsa lite mer ingående om skolgången som jag nämnt i ett tidigare inlägg vid namn “Du kommer aldrig bli något, min historia”.

Men jag kan tycka att ibland borde läkare kunna skriva ut vissa narkotikaklassade hjälpmedel i medicinskt syfte.

Jag har haft tur.

Jag är ostraffad och skuldfri trots det kunde ha slutat helt annorlunda.

Med en järnvilja att förändra kan man lyckas.

Så kom ihåg – det är aldrig för sent att vända på myntet.

Se hans blogg här – Pappabrun.se
.
Droginformation.nu arbetar med förebyggande och motiverande droginformation, som får barn och ungdomar att självständigt välja bort drogerna.

I över tjugo år har vi hållit drogföreläsningar till mer än 700 000 personer på skolor över hela Sverige – våra förebyggande drogföreläsningar.

Vi når fram till ungdomarna och får resultat!

Stöd oss! Då kan vi hjälpa fler barn och ungdomar!

Precis som Barncancerfonden, Röda korset, Greenpeace och Amnesty så har vi ett 90-konto (plusgiro) och övervakas av Svensk Insamlingskontroll.