Gatorna i Biskopsgården färgas av oskyldigt blod


Blod på gatan, Droginformation.nu

“Två unga män gick in på Vår krog & bar 18 mars förra året och sköt med automatkarbiner. Åtta gäster skadades allvarligt – tre livshotande – och två dödades. Bara en tycks ha varit målet för överfallet, en medlem i ett rivaliserande gäng i Biskopsgården, som fick fyra skottskador i huvudet, en i höger axel, två på höger underarm, en ytlig skottskada på buken och tre i ryggen. Flera av skotten var påliggande, det vill säga att mördaren satte kalasjnikovsens pipa mot offrets hud och tryckte av”.

Så lyder en av de värsta artiklarna i svensk historia – taget ur tidningen Aftonbladet den 23 oktober 2015.

Älskade Biskopsgården – jag bor ensam i en svensk krigszon

Jag bor i Biskopsgården, ensam, i en svensk krigszon där ett hysteriskt “inbördeskrig” i miniatyr råder. Visst är det långt ifrån konflikterna och misären i de krigsdrabbade länderna runtom i världen. Men faktum kvarstår, gatorna här i Biskopsgården färgas ofta röda av oskyldigt blod. Barn i så unga åldrar som åtta år langar knark, missbrukar knark, hotas, torteras, dödas och allt detta lidande pga. drogernas vridna värld. Pga. girigheten och det djupa begäret efter snabba cash.

Somnar till ljudet av polishelikoptrar

Jag somnar till ljudet av polishelikoptrar Är jag rädd? Nej, inte det minsta, det här har tragiskt nog blivit en del av min vardag. Att på kvällen behöva somna in till ljudet av polishelikoptrar, som cirkulerar över hustaken för att jaga gärningsmän är inte alls ovanligt.

Och att en bil här och där exploderar är mer eller mindre standard. Ibland smäller det från vägarbeten i området eller från ombyggnationer av hus, vilket sätter igång min paranoia föreställning som genast kopplar smällen till ett attentat eller attack.

Dödslista

Oroar jag mig? Ja, absolut, men inte för mitt eget liv utan för andras skull… För den ensamstående mamman som våndas och plågas över att hennes son är inblandade i drogkriget. Tänk om det är just hennes fina son som står härnäst på dödslistan? För den unga, tonåriga flickvännen som oroar sig varje gång hennes pojkvän går utanför ytterdörren till sitt hem på Vårväderstorget. Kommer hennes pojkvän komma hem oskadd? För lillbrorsan som oroar sig förtvivlad av rädsla över att storebror hänger ute med sina vänner om natten på Friskväderstorget. Vem vet om han ens kommer att få uppleva morgondagen?

Krig som handlar om droger

Ett intensivt krig som handlar om droger Södra och norra Biskopsgården ligger sedan flera år tillbaka i ett intensivt krig som enbart handlar om droger, revir och hämnd. Våldet här har numera blivit så pass hänsynslöst att det drabbar vem som helst. Skyldiga som oskyldiga och dödandet kommer med övertygelse tyvärr inte att ta slut förrän gatan är ren från droger.

Glimtar av gamla Biskopsgården

Ibland kan vi fortfarande se glimtar av det gamla Biskopsgården. Tiden då Biskopsgården var en lugn och trivsam förort som erbjöd ett tryggt och familjärt område. Om somrarna brukade gamla och unga samla ihop sig i grönskan nere på gårdsplanen för att grilla, dansa och sjunga i vänskaplig gemenskap tills morgonsolen steg. Människor från diverse länder, med olika kulturella bakgrunder kunde sorglöst skratta tillsammans, passa varandras barn och hjälpa var och varannan med annat. Det fanns både glädje och hopp om en ljus framtid för alla i Biskopsgården.

Men nu finns det mest bara en enorm sorg och hopplöshet kvar om en ljusare framtid. För på våra axlar vilar för alltid sorgen och minnena av de barn och ungdomar som mist sitt liv till gatan.

Radhika Lindstrand


Våldet har blivit så hänsynslöst att det numera drabbar vem som helst.

Ge en gåva till vårt arbete med förebyggande droginformation i förorterna.

Ditt stöd behövs och räddar liv!

Unga behöver droginformation och kunskap som stärker deras självkänsla så de kan stå emot grupptrycket och nyfikenheten.

Droginformation.nu arbetar med förebyggande och motiverande droginformation, som får barn och ungdomar att välja bort drogerna.

I nästan tjugofem år har vi gett drogföreläsningar till mer än 740 000 personer på skolor över hela Sverige i 200 kommuner – våra förebyggande drogföreläsningar.

Vi når fram till ungdomarna och får resultat!

Droginformation.nu - ge ditt stöd för mer förebyggande droginformation till barnen
Precis som Barncancerfonden, Röda korset, Greenpeace och Amnesty har vi 90-konto (plusgiro) och övervakas av Svensk Insamlingskontroll.

Läs artikeln i GP hur de granskar knarkhandeln i Göteborg.